Rekapitulace Velikonočního turnaje 2014

09.05.2014 07:46

První květnový víkend proběhl i letos v Dačicích tradiční - Velikonoční florbalový turnaj. Letos se u nás konal už popáté. Turnaj, jehož první ročník byl jednodenní a víceméně komorní, kdy se ho účastnily především týmy z regionu, se díky píli organizátorů nekontrolovaně rozrostl do úctyhodných rozměrů a dnes už lze říci, že má ve florbalovém prostředí v naší zemi zvučné jméno.
 
Zatímco premiérový ročník navštívilo pár desítek hráčů v několika týmech v jedné kategorii, aktuálně do Dačic dojíždí několik stovek hráčů ve třech kategoriích. Velikonoční florbalový turnaj je největší florbalovou akcí v Jihočeském kraji a jednou z největších sportovních akcí své kategorie v kraji vůbec. Akce již není jednodenní a nekoná se v jedné hale. Třídenní seriál zápasů (letos celkově přes sto utkání!) v obou dačických halách od rána do večera tak tak zvládá uspokojit poptávku po turnaji. V městě u Dyje už dlouho dopředu není lehké zarezervovat si v termín turnaje jakékoli ubytovací středisko, vše je většinou beznadějně obsazno, žně prožívají restaurační zařízení i noční podniky ve městě. 
 
Webové stránky turnaje registrují za tři roky existence několik desítek tisíc vstupů. Pro účastníky turnaje je každoročně připraven bohatý doprovodný program, v rámci kterého mohou například zdarma navštívit dačickou věž, muzeum, zámek, nebo si jít zahrát bowling, navštívit turnajovou párty nebo se výhodně stravovat v partnerské restauraci. Také si mohou v halách napříkladzměřit rychlost střelby, popřípadě se zúčastnit soutěže v samostatných nájezdech. Zdůrazněny jsou v doprovodném programu i významné památky v Dačicích i blízkém okolí, které stojí za to navštívit.
 
Tolik k samotné organizaci, teď se zaměřme na letošní ročník jako takový. Letos do Dačic opět dorazily týmy z měst napříč celou republikou. Největší zastoupení mělo hlavní město, významná část byla brněnská, nechyběly týmy ze středu i východu Čech, Znojma, Jihlavy, Písku, Pohořelic,.. a v neposlední řadě i z našeho regionu. Asi rekordní byl letos počet extraligových hráčů a hráček, k vidění byli i čeští reprezentanti.
 
Být favoritem je jedna věc, na turnajích tohoto tipu se nicméně čím dál častěji potvrzuje, že dominují týmy místní, které své prostředí dokonale znají. To se do puntíku vyplnilo v kategorii amatérů. Ve finále se střetly Slavonice s Telčí a po obrovském drama, které podtrhnula vynikající kulisa více než stovky výborných fanoušků, zvítězila Telč 6:5.
 
Kategorie žen měla největší zastoupení pražských týmů a jedny z nich také ovládly celý turnaj. Tým s názvem SPHM (služba pohonných hmot a maziv) okolo Hany Poláčkové zvládl finále s obhájcem trofeje - brněnským týmem Lassie's Snout na jedničku a drtivou výhrou 6:0 minimálně do příštího ročníku ukořistil putovní pohár do hlavního města.
 
Nejkvalitnější florbal je vždy k vidění v kategorii mužů a letos toto tvrzení platilo dvojnásob. Konkurence, která se zde letos sešla slibovala boj o každý metr hřiště doslova v každém utkání. Znovu se ale potvrdilo to, že výhodu mají ti, kteří prostředí a nástrahy Dačic již znají. Největší favorité většinou nezvládli nedělní zrádné ranní čtvrtfinále a do finále tak vykrystalizovali týmy složené s hráčů, které na našem turnaji nestartovali zdaleka poprvé, konkrétně Pacovští Honzící a třebíčský Jinej level. Třebíčský tým si svou formu načasoval perfektně, každým zápasem jejich výkony zrály jako víno. Svou roli favorita ve finále potvrdil a dokázal zvítězit 6:2.
 
Turnaj je tedy za námi a nám nezbývá, než jménem pořadatele poděkovat všem zúčastněným týmům, pomocníkům-dobrovolníkům, partnerům, rozhodčím, a v neposlední řadě všem těm, kdo se jakkoli podílel na tom, že se v Dačicích tato organizačně náročná akce mohla uskutečnit. 

Zpět

Kryštof Kůs - Vánoční turnaj © 2021 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode