Zájem o turnaj rok od roku roste. Co je v letošním ročníku nového?

09.01.2012 03:30

    Téměř tři měsice před startem samotného turnaje a pouhý týden po termínu, od kterého se lze přihlašovat, již pořadatelé zaznamenávají první nadšené zájemce o účast na této události. Téměř z třetiny jsou zaplněny kategorie mužů a amatérů.

    Pro nadcházející ročník se pořadatelům podařilo zajistit o jeden hrací den více - turnaj tedy odstartuje všem třem kategoriím již v pátek 6. dubna odpoledne úvodními zápasy základních skupin. Ty se díky lepším časovým podmínkám kompletně dohrají do sobotního večera a neděle bude tedy vyhrazena utkáním ryze vyřazovacího charakteru. Za zmínku stojí také přechod z tříbodového systému na dvoubodový. Za výhu v základní skupině tedy tým získá nikoli tři, pouze dva body do tabulky. Jinak bude hodnocena i kontumace - používán bude poměr 0:3 v nesprospěch provinivšího-se týmu, nikoli 0:5.

    Definitivní jsou také kapacity jednotlivých kategorií. Především z důvodu spravedlivějšího postupového systému se do kategorie amatérů oproti loňským dvaceti letos může přihlásit pouze 16 týmů.  Ti budou rozděleni do čtyřech základních skupin, přičemž z každé čtyřčlenné skupiny postoupí do play-off první dva. Jedná se tedy o klasický turnajový formát, takový, jaký se osvěčil v minulém ročníku u kategorie mužů. V kategorii mužů bude použit stejný systém i letos, tudíž i do této kategorie pořadatel přijme pouze prvních 16 platících. Větších změn nedoznala ani kategorie žen, i letos pořadatel přijme osm týmů které rozdělí do dvou čtyřčlenných skupin. Z každé postoupí tak jako u mužů a amatérů pouze první dva týmy, rozdílem vzhledem k polovičnímu počtu bude pochopitelně chybějící osmifinále, nejlepší čtyři ženské týmy se po odehrání skupin střetnou rovnou v semifinále.

    Zachována bude priorita hal. Zatímco muži odehrají všechna svá utkání v hale "Pragovky"(PRAG), ženám i amatérům bude vyhrazena Městská hala(MĚST), s vyjímkou sobotního dopoledne, kdy "Pragovka" pojme i část zápasů amatérů. Další vyjímkou jsou finálové zápasy. Všechny tři kategorie jej odehrají jako minulý rok v "Pragovce".

    Další nespornou výhodou, kterou umožňuje den navíc, je hrací čas samotných utkání. Muži odehrají s pěti hráči v poli a jedním golmanem dva patnáctiminutové poločasy, amatéři a ženy při formátu 4+1 dva dvanáctiminutové. V utkáních play-off se časy srovnají a všechny tři kategorie budou hrát 2 x 15 minut hrubého(pro doplnění:počet hráčů se pochopitelně od základních skupin neliší).

    Drobnými změnami prošla kritéria pro amatérskou kategorii. Oproti loňskému ročníku se do kategorie amatérů smí přihlásit pouze ten tým, který ve svých řadách nemá více než jednoho hráče, jež v aktuální sezoně nastoupil v ligových soutěžích počínaje Fortuna Extraligou, přes všechny čtyři divize druhých lig mužů, konče nejvyšší soutěží juniorů. Konkrétní výklad kritérií pro všechny kategorie naleznete v Herních propozicích.

    Pořadatel se pro letošek rozhodl zprostředkovávat dvě možnosti ubytování. Pro amatéry a ženy bude k dispozici stejně jako minulý rok internát Středního odborného zemědělského učiliště, dvě minuty od Městské haly. Pro muže bude nově k dispozici internát přímo v areálu haly v níž odehrají svá utkání, tedy internát Střední školy technichá a obchodní. K ubytování v těchto protorech je nutná rezervace, bližší informace naleznete v sekci Ubytování. Jelikož kapacity těchto internátů jsou omezené, najdete ve stejné sekci také další tipy na ubytování v Dačicích.

Kryštof Kůs

 

Zpět

Kryštof Kůs - Vánoční turnaj © 2021 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode